Ελληνικά | English| Shqip

Παράταση προθεσμιών για τις διαδικασίες του Ν.4014 περί αυθαιρέτων


14-01-2013

Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, υπέγραψε σήμερα Υπουργική απόφαση για την παράταση των προθεσμιών υπαγωγής στο Νόμο 4014 περί αυθαιρέτων έως 31 Μαΐου 2013 για την πρώτη φάση (για νέες δηλώσεις), και έως 30 Σεπτεμβρίου 2013 για τη δεύτερη φάση (τόσο για τις παλαιές όσο και για τις νέες δηλώσεις).

Η υπογραφή της συγκεκριμένης Υπουργικής Απόφασης συμπίπτει με τη σημερινή υπερψήφιση από τη Βουλή του άρθρου 34 «ρύθμιση θεμάτων αυθαιρέτων», που προώθησε το ΥΠΕΚΑ, του Σχεδίου Νόμου για την Κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία παρέχει τόσο τη δυνατότητα διενέργειας δικαιοπραξιών και της έκδοσης διοικητικών αποφάσεων με την καταβολή του 30% του προστίμου, όσο και εκπτώσεις, που είχε καταληκτική ημερομηνία 30/1/2013 και η οποία επίσης μετατέθηκε για τις 31/5/2013.

Tο ΥΠΕΚΑ επεξεργάζεται ένα σχέδιο νόμου με στόχο μια, όσο το δυνατόν, πιο ολιστική και οριστική αντιμετώπιση του ζητήματος των αυθαιρέτων, ενισχύοντας και θωρακίζοντας θεσμικά μία οριστική «κόκκινη γραμμή» στις πολεοδομικές και οικοδομικές αυθαιρεσίες, με την κατηγοριοποίηση των παραβάσεων, την ταξινόμηση της βαρύτητας κάθε αυθαιρεσίας, και εν τέλει τη δικαιότερη αντιμετώπιση της κάθε περίπτωσης.


Εγκύκλιος εφαρμογής περί ελέγχου έργων και εργασιών δόμησης κατά τον Ν.4030/2011

Με εντολή του Υπουργού Αναπληρωτή ΠΕΚΑ, Σταύρου Καλαφάτη, εκδόθηκε σήμερα εγκύκλιος σχετικά με τον έλεγχο έργων και εργασιών δόμησης κατά τον νόμο 4030/2011. Η εγκύκλιος που υπέγραψε ο Ειδικός Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μωυσής Κουρουζίδης, επιλύει άμεσα ορισμένες δυσλειτουργίες που προέκυψαν από την πρώτη εφαρμογή του θεσμού των Ελεγκτών Δόμησης.

Ειδικότερα, σε κάποιες περιπτώσεις δημοσίων ή ιδιωτικών έργων δεν ζητήθηκε εγκαίρως η επιθεώρηση από ελεγκτές δόμησης στο στάδιο του προβλεπόμενου αρχικού ελέγχου, με αποτέλεσμα οι κατασκευές να μην θεωρούνται σύννομες, παρότι ζητήθηκε κανονικά ο έλεγχος σε επόμενα στάδια. Με την εγκύκλιο της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Δόμησης επιλύεται αυτό το πρόβλημα και, για όσα έργα είναι ενταγμένα σε δράσεις του ΕΣΠΑ, απεμπλέκεται η υλοποίηση του έργου από διαδικαστικά προβλήματα.


http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=Sry878Ac%2fWg%3d&tabid=367&language=el-GR









24/04/2014 ΝΟΜΙΜΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΕΠΙ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑΣ (όσα βρίσκονται σε τουριστικούς λιμένες που θα εκχωρηθούν) 24/04/2014 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΥΠΕΚΑ: Απόφαση για ενεργειακή και στατική βελτίωση αυθαιρέτων 24/04/2014 ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΠΑΛΑΙΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΝΕΟΔΜΗΤΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ

Copyright © 2012