Ελληνικά | English| Shqip

Κατά της Συνταγματικότητας της «τακτοποίησης» αυθαιρέτων


18-02-2013

Μάχη δόθηκε στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας γύρω από τη συνταγματικότητα της «τακτοποίησης των αυθαιρέτων» που αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν καταβάλει τα προβλεπόμενα από τον νόμο αντίτιμα (πρόστιμα) ή πρόκειται να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του ν. 4014/11 μέχρι 30-6-13, μετά τη νέα παράταση που δόθηκε. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τύπου, τον ν. 4014/11 «σφυροκόπησαν» ως αντισυνταγματικό οι νομικοί εκπρόσωποι ιδιοκτητών ακινήτων που έχουν κτιστεί νόμιμα και θίγονται από τις πολεοδομικές παραβάσεις, καθώς έθεσαν ζήτημα παραβίασης των αρχών του Συντάγματος για τον ορθολογικό σχεδιασμό, την ισότητα και το κράτος δικαίου, καταγγέλλοντας παράλληλα τη συνεχή εξυπηρέτηση από το κράτος του πελατειακού συστήματος που ταλαιπωρεί επί δεκαετίες και προσβάλλει τους νομοταγείς πολίτες.

Η εκπρόσωπος του Δημοσίου παραδέχθηκε ότι ο «νόμος Τρίτση» 1337/83 είχε θέσει «κόκκινες γραμμές» για τα αυθαίρετα πριν από 30 χρόνια, αλλά ζήτησε από την Ολομέλεια ΣτΕ να αλλάξει την αυστηρή νομολογία της για τα αυθαίρετα, γιατί η «τακτοποίηση» ενισχύει τώρα με το «πράσινο ταμείο» το περιβαλλοντικό ισοζύγιο (με έργα αποκατάστασης, εξασφάλισης κοινόχρηστων χώρων κ.λπ.), προσπαθώντας παράλληλα να βοηθήσει και στην κάλυψη δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας. Τη νομολογία του ΣτΕ ανέλυσε η εισηγητής της υπόθεσης, Σύμβουλος Επικρατείας Αικ. Σακελλαροπούλου, επισημαίνοντας τις αποφάσεις της τελευταίας 3ετίας που είχαν κρίνει ότι η συνταγματική ανοχή απέναντι στα αυθαίρετα εξαντλήθηκε με τον ν. 1337/83 και ότι δεν είναι δυνατή η αποφυγή κατεδάφισης για τα αυθαίρετα «νέας γενιάς», δηλαδή όσα κτίστηκαν μετά τις 31-1-83.

Προδιαγράφοντας τον επιπλέον προβληματισμό που θα ακολουθήσει για τους επόμενους 2-3 μήνες η Ολομέλεια ΣτΕ για να κρίνει αν ο ν. 4014/11 θα καταρρεύσει ή όχι, η ανώτατη δικαστής ξεχώρισε το «σημείο - κλειδί» για την επικείμενη δικαστική κρίση και τις καταγγελλόμενες συνταγματικές παραβάσεις. Οι πολέμιοι του νόμου για την «τακτοποίηση» χαρακτήρισαν προσχηματικά τα επιχειρήματα του Δημοσίου για «πράσινο ταμείο», αποκατάσταση περιβαλλοντικού ισοζυγίου και ενίσχυση των οικονομικών του κράτους, κάνοντας λόγο για ασήμαντα έσοδα. Η απόφαση αναμένεται σε 3-4 μήνες.








24/04/2014 ΝΟΜΙΜΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΕΠΙ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑΣ (όσα βρίσκονται σε τουριστικούς λιμένες που θα εκχωρηθούν) 24/04/2014 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΥΠΕΚΑ: Απόφαση για ενεργειακή και στατική βελτίωση αυθαιρέτων 24/04/2014 ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΠΑΛΑΙΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΝΕΟΔΜΗΤΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ

Copyright © 2012