Ελληνικά | English| Shqip

Ξεμπλοκάρει η δυνατότητα δόμησης ή πώλησης σε συνεχόμενα οικόπεδα


23-12-2012

Τη δυνατότητα δόμησης ή πώλησης με ευνοϊκότερους όρους για τους ιδιοκτήτες πολλών χιλιάδων ακινήτων σε εντός και εκτός σχεδίου περιοχές της χώρας, δίνει ο Αρειος Πάγος, με γνωμοδότηση του αντιεισαγγελέα Νίκου Παντελή, λύνοντας με τον τρόπο αυτό το πρόβλημα που δημιουργήθηκε πέρυσι με αντίθετη γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Η Ολομέλεια πέρυσι είχε κρίνει ότι "συνεχόμενα άρτια οικόπεδα ή γήπεδα, κείμενα σε περιοχές εντός ή εκτός ρυμοτομικού σχεδίου, που έχουν περιέλθει με διαφορετικά συμβόλαια στον αυτό κύριο ή σε περισσότερους συγκυρίους, χάνουν την αυτοτέλειά τους και αποτελούν αυτοδικαίως ένα ενιαίο οικόπεδο ή γήπεδο". Ωστόσο, οι Συμβολαιογραφικοί Σύλλογοι Αθηνών - Πειραιά - Αιγαίου - Δωδεκανήσου και Κέρκυρας υπέβαλαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σχετικό ερώτημα επί του θέματος και ο αντιεισαγγελέας αντέκρουσε την γνωμοδότηση της Ολομέλειας του ΝΣΚ επισημαίνοντας ότι οι θέσεις του συγκρούονται με το Σύνταγμα και είναι αντίθετες με τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό.

Με την γνωμοδότηση του κ. Παντελή ανάβει το "πράσινο φως" για επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος, υπέρ της αυτοτέλειας των οικοπέδων, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να πωλούνται και να κτίζονται ξεχωριστά το καθένα. Ο εισαγγελικός λειτουργός σημειώνει ότι "είναι φανερό ότι με την συγχώνευση περισσότερων αυτοτελών πραγμάτων σε ένα και την απαγόρευση της δυνατότητας πώλησης καθενός χωριστά αφενός και την συνακόλουθη αφ' ετέρου απομείωση των πολεοδομικών τους δυνατοτήτων (περιοριστικά αποτελέσματα του ατομικού δικαιώματος), η αξία των πραγμάτων αυτών ελαττώνεται σημαντικά, ενώ η ωφέλεια για το περιβάλλον (επιδιωκόμενος σκοπός, δημόσια συμφέρον), είναι ασήμαντη, λόγω του ότι πρόκειται για μέτρο όχι γενικό, αλλά τέτοιο που εφαρμόζεται σε μεμονωμένες και εξαιρετικές περιπτώσεις".


Πηγή: http://www.buildnet.gr/default.asp?pid=235&la=1&catid=213&artid=6931








24/04/2014 ΝΟΜΙΜΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΕΠΙ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑΣ (όσα βρίσκονται σε τουριστικούς λιμένες που θα εκχωρηθούν) 24/04/2014 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΥΠΕΚΑ: Απόφαση για ενεργειακή και στατική βελτίωση αυθαιρέτων 24/04/2014 ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΠΑΛΑΙΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΝΕΟΔΜΗΤΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ

Copyright © 2012