Ελληνικά | English| Shqip

440.000 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ


26-08-2013

Χτυπάει καμπανάκι για 440.000 δικαιούχους από 6 περιοχές της βόρειας Ελλάδας, που δήλωσαν το 2008 στο Κτηματολόγιο συνολικά 1.050.000 δικαιώματα για κάθε είδους ακίνητα, από διαμερίσματα και αδόμητες εκτάσεις μέχρι ειδικά κτήρια.

Από την ερχόμενη Δευτέρα 26 Αυγούστου αρχίζει η διαδικασία της ανάρτησης των κτηματολογικών στοιχείων στις πόλεις Εδεσσα, Κατερίνη, Κοζάνη, Πολύγυρο, Φλώρινα, ενώ θα ακολουθήσει η ανάρτηση στο Δήμο Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013.

Από την ημέρα της ανάρτησης αρχίζει να μετράει ο χρόνος αντίστροφα, με διάρκεια δύο μηνών για τους κατοίκους εσωτερικού και τέσσερις μήνες για τους κατοίκους εξωτερικού, για να ελέγξουν οι δικαιούχοι την ορθότητα της εγγραφής των στοιχείων ιδιοκτησίας, των ορίων και των επιφανειών του ακινήτου στο Κτηματολόγιο, να συμπληρώσουν παραλείψεις και να διορθώσουν τυχόν λάθη, προκειμένου να κατοχυρώσουν την περιουσία τους.

Επίσης, στις συγκεκριμένες περιοχές εντός των προθεσμιών, που διαρκεί η διαδικασία ανάρτησης, έχουν δυνατότητα όσοι ιδιοκτήτες δεν έχουν υποβάλει δήλωση στο Κτηματολόγιο να προσέλθουν και να καταγράψουν το δικαίωμά τους. Όσοι ιδιοκτήτες δεν ακολουθήσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες κτηματογράφησης, σύμφωνα με το νόμο αντιμετωπίζουν στο βάθος τον κίνδυνο να χάσουν το ακίνητό τους, καθώς μετά τη λήξη της πενταετούς προθεσμίας οι αρχικές εγγραφές του Κτηματολογίου γίνονται οριστικές και δεν μπορεί πλέον να ασκηθεί αγωγή διόρθωσης.

Σύμφωνα με οδηγίες, που έχει εκδώσει η εταιρεία του Κτηματολογίου, αυτό σημαίνει ότι μετά την οριστικοποίηση των εγγραφών:

α) Τα ακίνητα που έχουν καταγραφεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» περιέρχονται στο ελληνικό Δημόσιο.
β) Κάποιος που δεν αναγράφεται ως δικαιούχος στις οριστικές εγγραφές δεν μπορεί να διεκδικήσει την κυριότητα του ακινήτου, παρά μόνο να αξιώσει χρηματική αποζημίωση γι' αυτό (ενοχική αξίωση).

Οι ιδιοκτήτες ακινήτου που έχουν κάνει οποιαδήποτε πράξη σε καθεστώς Κτηματολογίου δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι. Για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει κάνει γονική παροχή ή δωρεά ή έχει εκδώσει οικοδομική άδεια ή έχει μεταβιβάσει το ακίνητο σε περιοχή όπου λειτουργεί Κτηματολόγιο, έχει οπωσδήποτε εκδώσει πιστοποιητικό κτηματολογικής εγγραφής, συνεπώς έχει ελέγξει και το περιεχόμενό του.

Οσοι έχουν υποβάλει δήλωση ιδιοκτησίας στο πλαίσιο των προγραμμάτων κτηματογράφησης που έγιναν από το 1995 και έκτοτε δεν προέβησαν σε κάποια πράξη για το ακίνητό τους, θα ήταν καλό να προσέλθουν στο Κτηματολογικό Γραφείο της περιοχής και να ελέγξουν την εγγραφή του ακίνητου τους, ώστε να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχει κάποιο σφάλμα. Το ίδιο ισχύει και για όσους -λίγους- δεν έχουν καν υποβάλει δήλωση και το ακίνητό τους έχει χαρακτηριστεί «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Η διαδικασία διόρθωσης της εγγραφής μπορεί να είναι, ανάλογα με την περίπτωση, είτε διοικητική στο Κτηματολογικό Γραφείο ή δικαστική (σε περίπτωση αμφισβήτησης της ιδιοκτησίας από άλλο πρόσωπο)

(Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ http://www.enet.gr/ )









24/04/2014 ΝΟΜΙΜΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΕΠΙ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑΣ (όσα βρίσκονται σε τουριστικούς λιμένες που θα εκχωρηθούν) 24/04/2014 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΥΠΕΚΑ: Απόφαση για ενεργειακή και στατική βελτίωση αυθαιρέτων 24/04/2014 ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΠΑΛΑΙΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΝΕΟΔΜΗΤΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ

Copyright © 2012