Ελληνικά | English| Shqip

Προτάσεις διεξόδου από το φαύλο κύκλο των αυθαιρέτων (ΠΡ. ΤΕΕ ΧΡ. ΣΠΙΡΤΖΗ)


5-11-2013

Πέντε βασικές προτάσεις, για να βγει η χώρα από το φαύλο κύκλο του διαχρονικού φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης, διατύπωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, με παρέμβαση του στην εκδήλωση που οργάνωσαν χθες το βράδυ από κοινού, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) και η Ελληνική Εταιρία δικαίου του Περιβάλλοντος (ΕΕΔΠ), με συντονιστή τον Κων/νο Μενουδάκο επίτιμο Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ειδικότερα ο Χρήστος Σπίρτζης πρότεινε:

1. Ένα νέο εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, που θα προκρίνει έναν ισόρροπο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, καλύπτοντας νέες ανάγκες και προοπτικές για την περιφέρεια.

2. Απλοποίση της νομοθεσίας και των διαδικασιών υλοποίησης του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, με τους ανάλογους πόρους μελετών και εφαρμογών σε σύντομο χρόνο, αναχαιτίζοντας φαινόμενα αυθαίρετης δόμησης και κερδοσκοπίας της γης.

3. Δημιουργία αξιόπιστων ελεγκτικών μηχανισμών της αυθαίρετης δόμησης, καταγγέλλοντας στο σημείο αυτό ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ για τον έλεγχο των αυθαιρέτων συρρικνώνονται, αποτελεσματικά μέτρα με ελεγκτικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα όπως η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου, που έχει προτείνει το ΤΕΕ δεν προωθούνται και μένουν στο συρτάρι εδώ και τρία χρόνια, ενώ προγράμματα καταγραφής και ελέγχου του δομημένου περιβάλλοντος, όπως το πρόγραμμα των αεροφωτογραφίσεων του ΟΚΧΕ εγκαταλείπονται.

4. Επικαιροποίηση των προβλέψεων του περιβαλλοντικού ισοζυγίου, ώστε οι προσεγγίσεις να μην εξαντλούνται μόνον στο δομημένο περιβάλλον αλλά να λαμβάνουν υπόψη τους την έννοια της αειφορίας και των φυσικών πόρων, της διαχείρισης των υδάτων και της ενεργειακής κατανάλωσης.

5. Να οικοδομηθεί από την αρχή, με την υπεύθυνη στάση της πολιτείας, την ουσιαστική συμβολή των επιστημονικών φορέων και της κοινωνίας των πολιτών ένας νέος κώδικας αξιών, που θα έχει στο επίκεντρο του την προστασία και τον σεβασμό των θεσμών, του κράτους Δικαίου και της ίδιας της Δημοκρατίας.








24/04/2014 ΝΟΜΙΜΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΕΠΙ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑΣ (όσα βρίσκονται σε τουριστικούς λιμένες που θα εκχωρηθούν) 24/04/2014 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΥΠΕΚΑ: Απόφαση για ενεργειακή και στατική βελτίωση αυθαιρέτων 24/04/2014 ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΠΑΛΑΙΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΝΕΟΔΜΗΤΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ

Copyright © 2012