Ελληνικά | English| Shqip

ΤτΕ: Κατά 30,8% μειώθηκαν οι τιμές των ακινήτων


8-10-2013

Κατά 30,8% υποχώρησαν οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα από την έναρξη της κρίσης έως σήμερα, δείχνει η έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος που παρουσιάστηκε στο 8ο Business Forum του περιοδικού RE+D που πραγματοποιείται σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος έρευνας κτηματαγοράς της ΤτΕ κ. Θεόδωρο Μητράκο οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Αντιθέτως, μικρότερες απώλειες καταγράφουν οι τιμές στην περιφέρεια και κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα, στην Αθήνα οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά 32%, στη Θεσσαλονίκη 38,8%, στην Πάτρα 22,4%, στη Λάρισα 28,2% και στο Ηράκλειο 21,9%.

Η έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος στηρίχθηκε σε δείγμα 283.000 εκτιμήσεων. Από τα μοντέλα που χρησιμοποιήθηκαν προκύπτει ότι για κάθε 1 τ.μ. Επιπλέον επιφάνειας η αξία της κατοικίας ενισχύεται κατά 1,6%, ενώ αντιθέτως, κάθε χρόνος που περνά μειώνει την αξία κατά 1,6%.

Η υπεραξία που προσδίδει η μεζονέτα εκτιμάται αρκετά ψηλά στο 4,5%, ενώ ανεβαίνοντας όροφο η αξία αυξάνεται κατά 3,5% ανά “πάτωμα”. Σύμφωνα με την έρευνα της ΤτΕ κομβικής σημασίας είναι η ποιότητα κατασκευής που είναι ικανή να αυξήσει την αξία του ακινήτου έως και κατά 10,4%. Από την άλλη πλευρά, η περιοχή παίζει πάντα τον ρόλο της και η υποβαθμισμένες γειτονιές ρίχνουν την αξία κατά 13,6%.

Από την άλλη πλευρά, η έρευνα της ΤτΕ καταρρίπτει έναν από τους βασικούς μύθους της κτηματαγοράς σε ότι αφορά στις υποδομές. Η ύπαρξη λοιπόν αεροδρομίου, νοσοκομείου ή πανεπιστημίου ενισχύουν την αξία του ακινήτου μόλις κατά 0,2%.

Ενα ακόμα συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι στην επαρχία ζουν σε μεγαλύτερα σπίτια. Στις περισσότερες πόλεις της περιφέρειας οι επιφάνειες κινούνται από 91 έως 120 τ.μ. ενώ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι αντίστοιχες επιφάνειες κινούνται κατά μέσο όρο στα 86,2 και 81,4 τ.μ. αντίστοιχα.

Πηγή:ered.gr









24/04/2014 ΝΟΜΙΜΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΕΠΙ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑΣ (όσα βρίσκονται σε τουριστικούς λιμένες που θα εκχωρηθούν) 24/04/2014 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΥΠΕΚΑ: Απόφαση για ενεργειακή και στατική βελτίωση αυθαιρέτων 24/04/2014 ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΠΑΛΑΙΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΝΕΟΔΜΗΤΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ

Copyright © 2012