Ελληνικά | English| Shqip

Ρύθμιση για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά


30-01-2013

Εξαιρούνται από το καθεστώς καταβολής έκτακτης εισφοράς υπέρ του ΛΑΓΗΕ οι αγρότες που έχουν εγκαταστήσει Σταθμούς Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (ΣΥΘΗΑ) για τη θέρμανση θερμοκηπίων παραγωγής αγροτικών προϊόντων. Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Ασ. Παπαγεωργίου. Η εξαίρεση αφορά μόνο τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και για τους σταθμούς τους Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης.

Βασικές αρχές και στόχοι του νέου σχεδίου νόμου για τις αυθαίρετες κατασκευές

Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης, θέτει τις βασικές αρχές και τους στόχους για την αντιμετώπιση του ζητήματος των αυθαιρέτων και καλεί τους Βουλευτές να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Η Κυβέρνηση παρουσιάζει σήμερα στη Βουλή, στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου του Ελληνικού Κοινοβουλίου, σε ειδική, ανοιχτή συνεδρίαση, το βασικό σκεπτικό το οποίο οδηγεί σε ένα νέο νόμο για τα αυθαίρετα. Το ΥΠΕΚΑ θέλει να καταγράψει, εκ των προτέρων, όλες τις απόψεις και προτάσεις των βουλευτών για το θέμα.

Η πρωτοβουλία αυτή του Υπουργού Αναπληρωτή Σταύρου Καλαφάτη να γίνει μία ανοιχτή κοινοβουλευτική διαδικασία, ώστε να συγκεντρωθούν οι απόψεις των εκπροσώπων των πολιτών, πριν η κυβέρνηση αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία, ακολουθείται για πρώτη φορά στο ζήτημα των αυθαιρέτων. Βούληση του Υπουργού Αναπληρωτή και της Κυβέρνησης είναι η σύνθεση των απόψεων, στην κατεύθυνση μίας ολιστικής αντιμετώπισης του ζητήματος των αυθαιρέτων.

Βασικές κατευθύνσεις του πλαισίου που παρουσιάζεται είναι:

1. Η κωδικοποίηση της νομοθεσίας περί αυθαιρέτων σε ένα ενιαίο κείμενο
2. Η κατηγοριοποίηση των αυθαιρεσιών και η ταξινόμηση της βαρύτητας κάθε παράβασης, ώστε να αποκατασταθούν οι ανισότητες και να εμπεδωθεί το κράτος δικαίου
3. Η θεσμική θωράκιση και ενίσχυση της νομικής «κόκκινης γραμμής» για την ύπαρξη αυθαιρέτων, με στόχο την κατοχύρωση του χρονικού σημείου ύστερα από το οποίο δεν θα γίνει, επ’ ουδενί, δεκτή οποιαδήποτε αυθαιρεσία.
4. Η καταγραφή των αυθαιρέτων, με παροχή διευκολύνσεων στους πολίτες, ώστε να μπορεί να αποτυπωθεί και να υπολογισθεί το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, με τρόπο ανταποδοτικό και όχι εισπρακτικό
5. Η όσο το δυνατόν καλύτερη νομική θωράκιση των διαμορφούμενων διατάξεων

Στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι, σε σύντομο χρονικό διάστημα, μετά την ακρόαση των βουλευτών και την καταγραφή των απόψεών τους, να ολοκληρωθεί η επεξεργασία του σχεδίου νόμου, το οποίο θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση και κατόπιν θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή.

Επισυνάπτεται ενημερωτικό σημείωμα για τα μέλη της διαρκούς επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 5 του ΚτΒ σχετικά με τις αυθαίρετες κατασκευές.

http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=dPausp4kAK4%3d&tabid=367&language=el-GR









24/04/2014 ΝΟΜΙΜΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΕΠΙ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑΣ (όσα βρίσκονται σε τουριστικούς λιμένες που θα εκχωρηθούν) 24/04/2014 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΥΠΕΚΑ: Απόφαση για ενεργειακή και στατική βελτίωση αυθαιρέτων 24/04/2014 ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΠΑΛΑΙΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΝΕΟΔΜΗΤΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ

Copyright © 2012